Svaigēdāju šokolādes “siera” kūciņas (vai kūka)

1 Mai

Svaigedaju siera kukas - 22

Svaigēdāju kūku gatavoju pirmo reizi. Bija šaubas, vai izdosies. Jo līdz šim kūku gatavošanā nebiju izmantojusi ne kokosriekstu eļļu, ne agaves vai kļavu sīrupu. Kad process bija noslēdzies un kūka atradās ledusskapī, patiesībā biju pārsteigta, cik vienkārši viss bija

Kā jau nosaukums rāda, šī ir svaigēdāju “siera” kūka – protams, no siera mūsu klasiskajā izpratnē šajā kūkā nav ne vēsts. Krēmīgumu šoreiz veido izmērcēti Indijas rieksti. Tā kā nenotiek ne cepšana, ne arī tiek pievienots želatīns, tad nepieciešama viela, kas masu padara stingru – šo lomu nospēlē kokosriekstu eļļa, kura, kā zināms, pat istabas temperatūrā ir cietā agregātstāvoklī.

Par garšu – ļoti laba 🙂 Patiešām garšo pēc šokolādes, lai arī pievienots ‘tikai’ kakao. Savukārt Indijas riekstiem ir tik neitrāla garša, ka to klātbūtni nemaz nemana. Struktūra – krēmīga, kā jau siera kūkai. Lai krēmīgumu iegūtu, blenderim nāksies pastrādāt – bet nav jāblendē pusstunda, kā varētu domāt, jo rieksti ir izmērcēti un mīksti, turklāt masa ir pašķidra. Malšanas procesā “siera” masu vajadzētu garšot un skatīties, vai tajā nav palikuši riekstu gabaliņi. Ja ir palikuši, tad jāturpina blendēt. Man uz beigām (pēc 3 minūšu darba) lielais blenderis sāka izdot rūcošas skaņas un tad pārgāju uz rokas blenderi, kas darbu paveica lieliski un neizrādīja nekādas vājuma pazīmes.

Par formu un izejvielu daudzumu – ja vēlaties gatavot klasisko kūkas formu, apaļu un 23 cm diametrā, sastāvdaļu daudzumu jāpareizina ar divi. No šajā receptē minētā daudzuma sanāks 4-6 mini siera kūciņas. Lielajai kūkai arī nepietiks ar pāris stundām ledusskapī, tai būs nepieciešama visa nakts aukstumā (lai kokosriekstu eļļa paspētu sacietēt).

Principā no ‘neparastajām’ izejvielām nepieciešams tikai kļavu un/vai agaves sīrups un kokosriekstu eļļa (abi nopērkami Stockmanī, kokosriekstu eļļa arī Raw Garden, agaves sīrups ir atrodams Rimi).

Mērvienības arī šķidrumiem norādīju gramos, jo tā vienkāršak un precīzāk iegūt vajadzīgo izejvielas daudzumu.

Izejvielas (4-6 mini kūciņām, bet 23 cm diametra kūkas formai pareizināt sastāvdaļas ar divi):

Pamatnei:

  • 85 g mandeļu vai mandeļu skaidiņu (es izmantoju mandeļu miltus)
  • 3 ēdamk. tīra kakao pulvera
  • šķipsniņa jūras sāls
  • 1.5 ēdamk. agaves sīrupa (der arī kļavu sīrups un domāju, ka ne-vegāni var izmantot arī šķidru medu)

“Sieram”:

  • 155 g Indijas riekstu
  • 70 g kļavu (vai agaves) sīrupa
  • 1 tējk. vaniļas pasta vai 0.5 tējk. vaniļas ekstrakts (vai sēkliņas no puses vaniļas pāksts)
  • šķipsniņa jūras sāls
  • 2 tējk. citrona sulas
  • 85 g ūdens
  • 85 g kokosriekstu eļļas, izkausēta

Gatavošana:

  1. Uz nakti aukstā ūdenī iemērc Indijas riekstus (minimālais mērcēšanas laiks 4 stundas, maksimālais – 12 stundas). Blenderī samaļ kopā mandeles, kakao pulveri un sāli. Pielej agaves (vai kļavu) sīrupu un turpina malt, līdz sāk veidoties lipīga masa. Iegūto produktu sadala vienādās daļās visos trauciņos vai izklāj vienmērīgi pa kūkas formu (23 cm diametrs). Nedaudz piepresē ar apaļu atbilstoša izmēra glāzes plakanu apakšu, es izmantoju koka kartupeļu stampiņu). Noliek malā, kamēr top pildījums. Blenderi nemazgā.
  2. No Indijas riekstiem nolej ūdeni un vēlreiz to noskalo, ūdeni atkal nolejot. Neizmazgātajā blenderī liek Indijas riekstus, sīrupu, kakao, vaniļu, sāli, kakao un citrona sulu. Blendera malas ik pa laikam notīra, lai masa maltos vienmērīgi. Blenderim strādājot, pakāpeniski pielej ūdeni. Blendē, kamēr iegūta pastas konsistence un vairs nav jūtami riekstu gabaliņi. Pielej kokosriekstu eļļu, atkal blendē. Iegūtās masas konsistence būs kā mīksts saldējums.
  3. Tā kā es šoreiz gatavoju mini siera kūkas, tad izvēlējos “siera” masu trauciņos iepildīt ar konditorejas tūtu, bet var, protams, arī vienkārši likt ar karoti un virsmu izlīdzināt. Tas attiecas arī uz 23 cm kūku. Virsmu var dekorēt pēc patikas. Kūciņas liek ledusskapī uz 3-4 stundām sacietēšanai. Lielo kūku liek ledusskapī uz nakti.

Iedvesma: The Bojon Gourmet

Svaigedaju siera kukas - 13

Komentēt