Siltie gaileņu salāti ar bietēm

13 Aug

Siltie gaileņu salāti ar jaunajām bietēm - 16

Šie salāti blogā jau ir otrie siltie salāti ar gailenēm – pirmajos tandēmā bija sviesta pupiņas, bet šoreiz galvenajā lomā – mīkstas un siltas jaunās vārītās bietes. Salāti derēs veģetāriešiem un garšos visiem, kam patīk vienkāršas, ‘nesamocītas’ garšas un daudz daudz dārzeņu uz šķīvja.

Izejvielas (4 pers):

  • 600 g gailenes, notīrītas
  • 1 tējk.cukura
  • šķipsniņa sāls
  • 2 mazāki vai 1 liels sīpols, sagriezts palielos gabalos
  • 1 mazs cukini, sagriezts plānās ripiņās
  • 2 vidēja izmēra bietes
  • 1 selerijas kāts, sagriezts ļoti plānās šķēlītēs
  • 200 g ķiršu tomātiņu, pārgriezti uz pusēm
  • mērcei – 2 ēdamk.olīveļļas, 2 ķiploka daiviņas, 1 tējk. citrona sulas
  • pārbēršanai, ja ir – dīgsti (es ņēmu koriandra/kinzas dīgstus) vai garšaugi

Gatavošana:

  1. Vāra bietes, kamēr tās ir mīkstas (vārīšanas ilgums atkarīgs no bietes diametra).
  2. Uzkarsētā eļļā uz pannas 1 minūti cep sīpolu gabalus, pievieno sāli un cukuru. Tad liek klāt gailenes un sagaida, kamēr no gailenēm sāk izdalīties ‘sula’. Cep vēl 2 minūtes. Liek klāt cukini šķēlītes, apmaisa un cep uz mazas liesmas vēl 1 minūti.
  3. Pagatavo mērci, sajaucot olīveļļu, caur ķiploku spiedi izspiestu ķiploku un citrona sulu.
  4. Vēl siltas bietes sagriež šķēlītēs. Liek uz šķīvjiem, kārtojot kopā ar cepto sēņu masu, tomātiem un seleriju. Pārlej ar mērci. Ja vēlas, beigās salātus pārkaisa ar dīgstiem vai zaļumiem.

Varianti:

  • Gaļas mīlētāji salātiem var pievienot mazos gabaliņos apceptu bekonu vai žāvētu gaļiņu.
  • Ja nav vēlēšanās gatavot un pievienot mērci atsevišķi, ceptajai sēņu masai cepšanas beigu posmā pievieno saldo krējumu.
  • Seleriju var aizvietot ar gurķi vai skābu ābolu.
  • Mērcei var izmantot garšaugu pesto.

Siltie gaileņu salāti ar jaunajām bietēm - 15

Komentēt