Lazanja ar rikotu

22 Nov

Manā virtuvē laikam netīšām sākušās ‘Itālijas dienas’. 🙂 Vakar vakarā uzmeistaroju mūsmāju vienu no iecienītākajiem ēdieniem – rikotas lazanju. Tās recepti atradu pirms pāris gadiem interneta līkločos – tieši šādu lazanjas sastāvu un gatavošanu ieteica kāda entuziaste, kura veltījusi labākās lazanjas meklējumiem vairākus gadus! Pēc nelieliem eksperimentiem un izejvielu daudzuma pielāgošanas savām garšas kārpiņām tapa šī recepte, kuru tagad ‘laižam tautās’…

Galvenā atšķirība no klasiskās lazanjas receptes ir tā, ka bešamela mērces vietā tiek izmantots rikotas siers, kas šo ēdienu padara kaut nedaudz kuņģim vieglāku. Brīdinu, ka gatavā produktu daudzums ir milzīgs 🙂 Parasti pusi sasaldēju. Ja vien negaidāt ciemos 10 izsalkušus draugus vai radus, tas ir vienīgais risinājums. Lai labi garšo!

Sastāvdaļas (12 pers.):

  • 400 g cieti žāvētas desas
  • 600 g maltas liellopa gaļas
  • 2 gabaliņos sagriezti sīpoli
  • 3 sakapātas ķiploka daiviņas
  • 3×400 ml konservētu tomātu (gabaliņos) bundžas
  • 2 mazās bundžiņas ar tomātu pastu (koncentrātu)
  • 100 ml ūdens
  • baziliks
  • pētērsīlis
  • sāls, pipari
  • 1 tējk. raudene
  • 1 tējk. fenheļa sēklas
  • 3 tējk.cukura
  • pustējk. malts muskatrieksts
  • 650 g rikotas
  • 1 svaiga ola
  • 500 g šķēlēs sagriezta mocarellas siera
  • 100 g rīvēta parmezāna
  • 12 lazanjas lapas

Gatavošana:

1. Gaļas masas pagatavošana. Ņem palielu katlu. Tajā uzkarsētā eļļā apcep sakapātus sīpolus. Pēc pāris minūtēm pievienot mazos gabaliņos sagrieztu ķiploku. Nepārtraukti maisot, cep 1 minūti. Tad pievieno malto liellopa gaļu un gabaliņos sagrieztu cieti žāvētu desu. Cep uz vidējas uguns, kamēr gaļa vairs nav sarkana (7-8 minūtes).

Pievieno 3 tomātu bundžas un tomātu pastu. Tad seko garšvielas – raudene, baziliks, pētersīlis, svaigi malti pipari, fenheļa sēklas, kā arī sāls un cukurs. Visu kārtīgi samaisa. Pielej 100 ml ūdens. Liek virsū vāku un uz lēnas uguns sautē pusotru stundu. Vislabāk šī gaļas un tomātu masa garšos, ja to pagatavosiet iepriekšējā vakarā un atstāsiet uz nakti ievilkties.

2. Lazanjas plākšņu sagatavošana. Lazanjas plāksnes (ja vien tās nav gatavotas no svaigas pastas) iemērc karstā ūdenī uz 15 minūtēm.

3. Siera masas pagatavošana. Bļodā sajauc rikotu ar svaigi maltu muskatriekstu un 1 svaigu olu. Kārtīgi izmaisa, līdz veidojas viendabīga masa. Pievieno svaigi sakapātu pētersīli.

4. Lazanjas būvēšana. Ņem cepešpannu, kurā gatavosiet lazanju. Apakšējā kārtā liek 1/3 daļu no gaļas-tomātu masas. Pa virsu izklāj pusi no lazanjas plāksnēm. Tad liek pusi no rikotas masas. Pa virsu rikotai liek pusi no šķēlēs sagrieztā mocarellas siera. Pārber ar pusi no parmezāna. Tad sāk otro piegājienu 🙂 Atkal 1/3 daļa no gaļas-tomātu masas, lazanjas plāksnes, puse no rikotas masas, puse no mocarellas, parmezāns. Parmezānu atstāj nedaudz virspuses pārkaisīšanai. Tad liek pēdējo 1/3 no gaļas-tomātu masas. Pa virsu izber atlikušo parmezānu.

5.  Cepšana. Pannu, kurā atrodas lazanja, noklāt ar metāla foliju. Cep 180C cepeškrāsnī 25 minūtes. Tad noņem foliju un cep vēl 25 minūtes. Kad gatava, izņem no cepeškrāsns un ļauj padzist (apm.15 minūtes). Pasniedz galdā!

Iedvesma: http://mylasagnarecipe.com/

4 Atbildes to “Lazanja ar rikotu”

  1. Kristīne janvāris 15, 2011 plkst. 17:30 #

    Tieši šodien nodomāju, ka varētu pamēģināt uztaisīt lazanju, bet man nepatīk bešamel mērce. Rikotas siers varētu būt laba alternatīva.
    Kuru mocarellas sieru Tu liec? To, kas pārdodas paciņā šķidrumā, vai to, kas ir tāds kūstošāks un ko liek uz picām?

    • Linda janvāris 15, 2011 plkst. 17:33 #

      Es lieku to mocarellu, kas bumbiņās, bet domāju, ka praktiskāk droši vien ņemt to lielo mocarellas ‘kluci’ 🙂 Dod ziņu, kā sanāca!!! Lai garšo 😛

  2. LigaRiga janvāris 30, 2013 plkst. 08:06 #

    kāpēc visās lazanjas receptēs liek tomātus no bundžām nevis svaigus? iedvesmojoties no šī, vakar izmēģināju http://allrecipes.com/recipe/light-and-delicious-lasagna/ ar svaigiem tomātiem + tomātu pastu un sanāca lieliski 🙂

    • Linda janvāris 30, 2013 plkst. 15:16 #

      Protams, svaigi tomāti ir vislabākais variants! Tomēr ziemas un citu nesezonu laikā labprātāk izmantoju konservētos – tos parasti ievāc dienvidu valstīs tomātu gatavības pilnbriedā. Pērkot konservētos tomātus, gan jāpievērš uzmanība, lai tiem nebūtu pievienoti dažādi E! Tagad veikalos iegādājamie ‘kraukšķīgie’ tomāti nav sulīgi, nesmaržo un diez vai būs labākā izvēle t.sk. lazanjas gatavošanai… Bet priecājos, ka Teb lazanja izdevās!

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: